Vertaler van verhalen in goud

“Een vertaler van verhalen in goud”

Zo omschrijft Lou van Rossum, die op een lange loopbaan als (verander-)manager kan bogen, haar huidige werk.

 

Samen met haar man Taco werkt ze als sieradenontwerper in hun eigen goudsmidatelier in Rijswijk met de poëtische naam: Tafel van Goud.

Haar carrière kent vele, bijzondere wendingen. “Ik begon als mavo-meisje, studeerde korte tijd aan de bibliotheekacademie, maar behaalde uiteindelijk een post-doctorale master in public management. Zeg maar een soort MBA in informatiemanagement”, vertelt ze lachend.
Eerder had de energieke Van Rossum, die een kei is in out-of-the-box denken, al een universitaire studie geschiedenis afgerond. “Ik wilde Midden-Oosten specialist worden”, herinnert ze zich. “Maar na mijn afstuderen kon ik eerst alleen via een uitzendbureau aan de slag als secretaresse. Overigens heel leerzaam.”

Later werkte zij als interim-manager voor diverse overheidsorganisaties. “Ik wilde graag iets bijdragen aan de maatschappij en daar kon ik goed mijn ei kwijt. Binnen de overheid heb ik veel mooie kansen gekregen. Ik kwam er binnen als beleidsmedewerker en ging er weg als leidinggevende, gespecialiseerd in verandermanagement.”

Haar laatste baan was die van directeur aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. “Het leek me een fantastische job, waarin ik mijn managementervaring kon paren aan mijn liefde voor kunst. Maar na een jaar heb ik ontslag genomen. Ik paste er gewoon niet.”
Met haar echtgenoot, die een ervaren edelsmid en diamantzetter is, werkte ze al langer in hun atelier. “Voorheen was ik er alleen op zaterdag. En dat voelde nooit als werk. Zo leuk en inspirerend vind ik het contact met onze klanten. Taco en ik hebben dit bedrijf echt samen opgebouwd.”

Binnenkort gaat Van Rossum, die nu fulltime de bedrijfsvoering van hun zaak op zich wil nemen, ook een opleiding 3D tekenen volgen aan de vakschool voor edelsmeden in Schoonhoven. “Zodat ik de persoonlijke verhalen van de klanten nog beter kan vertalen in een eigen ontwerp. Waarvan mijn man met zijn handen een exclusief gouden sieraad maakt.”

Bron: De Telegraaf, door Paola van de Velde